5 min read

Regnskapsførers anseelse styrkes med nytt lovforslag

Featured Image

Finansdepartementet har lagt frem proposisjon til Stortinget om ny regnskapførerlov. Det nye lovforslaget er drevet av den digitale utviklingen og bidrar til å dra bransjen inn i den nye tiden. Forslaget vil også styrke regnskapsførers anseelse og rekruttering til bransjen.

Det nye lovforslaget fremstår som fremoverlent og fremtidsrettet, og tar inn over seg at verden vi lever i endres. Forslaget, som er tatt frem av Regnskap Norge på vegne av bransjen, setter krav til at regnskapsfører er oppdatert på lover og regler og at regnskapsforetakene evner å modernisere måten de driver sin virksomhet på. 

De nye kravene til vår virksomhet og bransjen vi opererer i, innebærer økt fokus på kvalitetsstyring, kapasitet og kompetanse og setter føringer hva som skal være god regnskapsføringsskikk (GRFS).

 

Ny regnskapsførerlov_NOU 2018-1- Det nye lovforslaget er drevet av den digitale utviklingen, og ny lov skal bidra til å dra bransjen inn i den nye tiden!

 

Design uten navn-Sep-07-2022-07-24-27-88-AM

- I realiteten er det regnskapsfører som er økonomisjefen i selskapet vedkommende jobber i - og det må gjenspeiles i regnskapsførers anseelse og betydning for økonomifunksjonen!

 

Regnskapsføreren; hele Norges økonomisjef!

I realiteten er det regnskapsfører som ER økonomisjefen i svært mange virksomheter, og de omtales gjerne som "hele Norges økonomisjef". Det er regnskapsfører som sitter tettest på virksomheten og som ser hvor skoen trykker i forhold til behovet for effektivisering og utvikling av funksjonen.

En regnskapsfører må hele tiden fokusere på implementering av beste praksis og riktig bruk av teknologien for å støtte sine arbeidsprosesser. På denne måten jobber man mer effektivt, frigjøre tid og kan ta et større ansvar i utførelse av økonomifunksjonen. Fokus flyttes fra "rutinearbeid" til analyse og utvikling. Eksempler er introduksjon av nye og mer effektive løsninger for håndtering av fakturaprosessen og avslutning av regnskapet.  

 

Ny tittel: Statsautorisert regnskapsfører

Vårt utgangspunkt og vår ambisjon har hele tiden vært å bidra til å utvikle våre regnskapsførere og regnskapsførers anseelse. Vi har arbeidet hardt for å gi regnskapsfører en tydeligere rolle i utførelse av økonomifunksjonen, og da er det gledelig å se at forslaget vil bidra til å øke både krav og anseelse til regnskapsfører betydelig. Dette har vært et klart mål hele veien.

- Vi må forvente at økt anseelse for denne viktige rollen vil påvirke ønske om å velge dette som karrierevei. For bransjen er dette veldig viktig.

Vi har som eksempel vært opptatt av å at regnskapsfører og revisor blir likestilte ved at begge rollene nå kan få en tittel som statsautorisert. Regnskapsfører skal kunne ivareta sin funksjon med samme tyngde og trygghet i rollen som det en statsautorisert revisor kan i dag. Dette er positivt for bransjen og vil bidra til at flere velger å gå veien til å bli statsautorisert regnskapsfører.

 

Bransjens ansvar å utvikle rollen til å levere på de nye kravene

Det nye lovforslaget setter strengere krav til regnskapsførers kompetanse og erfaring. Eksempelvis legges det vekt på å kunne vise til 2-3 praksisår for nyutdannede avhengig av type utdanning de har for å kunne bli Statsautorisert regnskapsfører.

Vårt utgangspunkt er at det ikke må være et krav til mastergrad for å bli statsautorisert regnskapsfører. I bransjen er de fleste på bachellor-nivå og det vil være vårt ansvar og i vår interesse å jobbe for å utvikle våre medarbeidere videre slik at de oppfyller kravene som settes til rollen. 

- Vårt utgangspunkt er at det ikke må være et krav til mastergrad for å bli statsautorisert regnskapsfører - det er faktisk flest med bachellor i bransjen i dag!

 

Motivasjon for å lære vektlegges i rekruteringsprosessen

Erfaring er fortsatt viktig når vi skal rekruttere nye medarbeidere, men vi er også opptatt av at kandidaten har riktig motivasjon og et ønske om å lære. 

20220610_112815508_iOS

Kravene til etterutdanning endres noe og gjør det mer fleksibelt, men selv med etterutdanning vil det være krevende å holde seg oppdatert. Regelverket er komplekst og kravene til riktig bruk av teknologi gjør det ekstra krevende.

-Vår erfaring er at en tradisjonell etterutdanning ikke er tilstrekkelig for å kunne levere på de krav som våre kunder stiller til oss. 

En rykende fersk undersøkelse utført av Regnskap Norge bekrefter dette. Den viser at av de som har rekruttert nye medarbeidere beskriver den ideelle kandidaten som:

  • autorisert – eller ønsker å bli det 
  • har økonomiutdannelse på bachelornivå
  • har noen års erfaring fra arbeid med regnskap, lønn og årsoppgjør
  • har gode IT-kunnskaper.

Undersøkelsen viser også at om du har motivasjon og ønsker å lære får du jobb og nødvendig opplæring for å kunne fylle rollen. Faktisk viser undersøkelsen at 4 av 10 nyansatte kom rett fra skolebenken i fjor.

Vår erfaring er likevel at en tradisjonell etterutdanning ikke er tilstrekkelig for å kunne levere på de krav som våre kunder stiller til oss. Vi har flere kunder som representerer stor grad av kompleksitet i sin struktur og virksomhet, der internasjonale virksomhet er ett eksempel. Regnskapsførers digitale kompetanse er også viktig for å forstå bruken av ny teknologi og hva som er riktig for den enkelte kunde. Målet er å øke kvalitet, automatisere så mye som mulig og skape verdi for kunden. For oss som regnskapsforetak blir dette en vinn-vinn-situasjon.

- Å tilegne seg kompetanse og ikke minst erfaring er krevende, og vi ser at flere virksomheter velger å sette bort ansvaret for å føre regnskap og lønn til eksterne regnskapsforetak

Vår erfaring er at flere virksomheter velger å sette bort ansvaret for å føre regnskap og lønn til selskap som vårt. Dette gjør fordi de ser at det som krevende å holde egne medarbeidere oppdatert til en hver tid. Vår fordel som regnskapsforetak og for våre ansatte er at vi trekker veksler på den erfaringen vi tilegner oss fra å levere tjenester til flere kunder. Vi lærer av hverandre og av våre kunder og kan overføre vår kompetanse og dele erfaring på tvers som er nok en vinn-vinn situasjon. 

 

Kilde: Regnskap Norge