3 min read

Bryter SAF-T-filen din bokføringsforskriften (uten at du vet det)?

Featured Image

Bedriftens økonomisystem kan kanskje generere en SAF-T-fil,  men har du testet den? Å levere en SAF-T-fil med feil, er som å ikke levere i det hele tatt. XACCT kan enkelt og rimelig teste om filen oppfyller myndighetenes krav, og fortelle hva du eventuelt må ta tak i.

Rapporteringsstandarden SAF-T ble obligatorisk for alle regnskapspliktige selskaper fra årsskiftet, men Skatteetaten rakk aldri å komme i gang med å kreve SAF-T-filer utlevert før koronapandemien skapte unntakstilstander i riket.

Les mer om SAF-T HER

MANGE TROR DE HAR SITT PÅ DET TØRRE

Nå har etaten holdt igjen på flere fronter helt siden i mars, men på samme måte som de nå har begynt å slå selskaper konkurs igjen, er det god grunn til å tro at de etter sommerferien vil klø i tastaturfingrene etter å ta i bruk sin nye inspeksjonsmulighet. Det kan by på utfordringer – selv om dere har et økonomisystem med funksjonalitet for å eksportere SAF-T-filer.

Vår erfaring viser nemlig at de SAF-T-filene som mange økonomisystemer leverer, ikke innfrir myndighetenes krav. Og enda verre: bedriftene har ingen mulighet til selv å teste dette før filen sendes inn. Skatteetaten har faktisk gått ut og sagt at økonomisystemenes sluttkunder ikke får gjøre slike tester. Den slags skal være forbeholdt registrerte programvareleverandører. Bedriften kan naturligvis registrere seg hos etaten som programvareleverandør for å kunne gjøre en testinnsending, men det vil uansett gå fem uker å få svar på hvordan det gikk.

Naturligvis vil ingen gjøre noe sånt, og det er nok også vitsen. Og da hjelper det dessverre ikke å skylde på systemleverandøren – her sitter bedriften med alt ansvar, og det å levere en feilaktig SAF-T-fil, vil i lovens øyne det samme som ikke å levere fil i det hele tatt. 

En annen mulighet er at SAF-T-filen fra regnskapssystemet deres ikke bare innfrir Skatteetatens krav, men at den også gir dem veldig mye mer enn de behøver. Dette kan være en kilde til mye arbeid, selv om bedriften har aldri så mye rent mel i posen.

Les også: Dette risikerer du om bedriften ikke er klar for SAF-T

 

Kontakt meg om SAF-T

 

 

XACCT SIKRER AT DIN SAF-T FIL ER KORREKT!

Det er dette XACCT tilbyr alle virksomheter en enkel, elegant og rimelig løsning på. Du sender SAF-T-filen til oss, vi sender den gjennom vårt egenutviklede verktøy og returnerer den etterpå med instrukser om hvilke endringer og justeringer som må foretas. Da kan du være sikker på at leveransen vil gli rett gjennom hos Skatteetaten, uten hverken for mye eller for lite informasjon. Og det beste er at det ikke koster all verdens! 

Få tilbud på validering av SAF-T fil

SAF-T valideringsrapport